top of page
hague magazine, the hague, den haag, fashion, mode, style, interior, nina grasiozi, nina graziosi, stan koolen, frandjescka balootje

“Het succes zit niet in het beste zijn, maar in je doorzettingsvermogen”

 

Interview met Nina Graziosi, interieurarchitect bij Graziosi Progetti in Den Haag

 

Door Frandjescka Balootje

Fotografie Stan Koolen

 

Om van je passie je werk te maken, is een droom die uitkomt. En als jouw passie dan ook nog anderen kan inspireren… interieurarchitect Nina Graziosi (52), van Graziosi Progetti, heeft door haar passie vele doelen en visies voor haar opdrachtgevers laten uitkomen. Hague Magazine ging met haar het gesprek over haar achtergrond en de inspiratie achter haar werk.

 

Let us inspire your business. Dat is de slogan van Nina Graziosi. Een essentieel belang om van bedrijven een beleving te maken. Graziosi studeerde in 1989 af aan de kunstacademie in Den Haag en begon vlak daarna bij een Italiaans kantoor meubelfabrikant. Het was daar waar haar droom begon. Maar het ging niet zonder slag of stoot. Op de basisschool ging het niet goed vanwege haar dyslexie. “Toen ik eenmaal op de kunstacademie terecht kwam, leerde ik mijn eigen kwaliteiten kennen. Het was eigenlijk studeren door middel van doen. Dat past bij mij.” Graziosi hoopt dat het basisonderwijs zich in de toekomst zal focussen op de kwaliteiten van scholieren. “Iedereen wordt gedwongen om dezelfde onderwijsweg te bewandelen. Zo gaat heel veel talent verloren.”

 

Inspirerende opdrachtgever

De kwaliteiten van Graziosi liggen niet alleen in interieurontwerp. Als student kreeg zij interesse in mode en bouwkunde. “Mode heeft mij altijd geïnteresseerd. Als kind zat ik Vogue uit te pluizen. Bouwkunde vond ik ook interessant, maar interieur is het geworden. Mode bleef de inspiratie.” Zij begon met het ontwerpen van kantoren, particuliere woningen en hotels. Acht jaar geleden mocht zij mode en interieur combineren voor modemerk The Sting. “Beide kunnen elkaar goed versterken. The Sting is voor mij een inspirerende opdrachtgever, omdat de link met mode het interessant maakt. Zij ontwerpen zelf hun kleding en je wordt meegenomen in het proces. De hele beleving maakt het aantrekkelijk.”

 

Architectuur als instrument

Het primaire doel van het vormgeving van Graziosi Progetti is dat zij gebruikt wordt als een tool. “In de mode kan het interieur bijdragen aan de versterking van de identiteit van een merk. De kleding moet natuurlijk voor zich spreken, maar daarnaast functioneert het interieur dan als middel om een doel te bereiken.”

 

Niet standaard

Wat inspireert Graziosi het meest? “Een keer in de maand ga ik naar het buitenland, naar een onbekende plek. De cultuur, een mooi concert en zelfs het hotel; het is een cocktail van inspiratie. Voor mij is dit ook een moment om tot mijzelf te komen. Mijn baan is geen negen tot vijf baan, dus soms moet je opladen. Als het gaat om inspiratie, is outside-the-box denken belangrijk. Het is niet standaard oplossingen kiezen. Ik heb niet altijd zelf de oplossing, dus het is ook vaak een co-creatie. Het inspireren gebeurt doordat ik iets uitlok, mensen reageren en zelf met oplossingen komen. Het is bijna psychologisch. Ik word ervoor ingehuurd om het initiatief te nemen en daarna filter ik de ingrediënten die teruggekoppeld worden. Bij beiden partijen gebeurt er iets bijzonders.”

 

Nieuwe kansen

Graziosi adviseert daarom om de juiste carrière keuze te maken. “Wees kritisch naar jezelf. Steek energie in waar jouw kracht zit. Het succes zit niet alleen in het beste zijn, maar in je doorzettingsvermogen. Mocht je dag en nacht bezig zijn en loop je vast, neem dan dit motto van mij aan: ‘Whatever you think, think the opposite’. Als iets niet lukt, 180 graden draaien en de andere kant op gaan. Een andere wending geeft weer nieuwe kansen.”

 

Meer info over het bedrijf van Nina Graziosi? Ga naar www.graziosi-progetti.nl

Nina Graziosi; Interiors

HIER!

Jouw advertentie!

Neem contact op voor de mogelijkheden om te adverteren op

 

HAGUE MAGAZINE ONLINE

hague magazine, the hague, den haag, fashion, mode, style, interior, nina grasiozi, nina graziosi, stan koolen, frandjescka balootje
hague magazine museum voorlinden
Hague magazine, haguemagazine, the hague, den haag, mode, fashion, magazine, tijdschrift, cover
bottom of page