top of page
sex and the city jurk van vivienne westwood in Den Haag - kopie.jpg

Royals & Rebels

BRITISH FASHION

 

9 september 2023 – 7 januari 2024

Kunstmuseum Den Haag

Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Stella McCartney, maar ook de maatkleding van Savile Row, Britse kostschooluniformen, de Schotse ruit, sportkleding, kleding van de Britse Royal Family, hoeden voor Ascot van Philip Treacy en Stephen Jones: de Britten hebben hun stempel stevig weten te drukken op de modegeschiedenis. En denk daarbij zeker niet alleen aan keurige, conservatieve maatkleding. In Engeland hadden ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads invloed op het modebeeld. Net als de Britse royals zelf, en dan vooral de zo geliefde Lady Diana. Behalve mode-icoon was zij ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken. Kunstmuseum Den Haag duikt met de modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in de rijke geschiedenis van de Britse mode en brengt hiermee ook een eerbetoon aan Vivienne Westwood. Er komen naast haar, McQueen en Mc Cartney talloze andere Britse ontwerpers aan bod, onder wie Charles Frederick Worth, Liberty’s, Lucile, Edward Molyneux, Mary Quant, Katharine Hamnett, Paul Smith, John Galliano, Phoebe Philo, Richard Quinn, Gareth Pugh, Simone Rocha en jonge talenten zoals Bora Aksu, Robert Wun, Charles Jeffrey Loverboy en Matty Bovan.

Anglomanie: de fascinatie voor het Britse


Britse mode staat flink in de belangstelling, onder andere vanwege het recente overlijden van koningin Elizabeth II en de kroning van koning Charles III. Ook andere factoren hebben de fascinatie voor de rijke kledingtraditie van Groot-Brittannië aangewakkerd, zoals hitserie The Crown en het overlijden van ontwerpers Vivienne Westwood en Mary Quant. Bovendien is punk in deze maatschappelijk onrustige tijden weer springlevend. Royals & Rebels – British Fashion speelt in op deze actualiteit. Maar de belangstelling voor de Britse lifestyle is niet nieuw.

Al in de 18de eeuw was sprake van een ware Anglomanie. Rijtuigen, tuinontwerpen, diners, japonnen, mannen- en kinderkleding: alles moest opeens à l’anglaise. De robe à la française kreeg stevige concurrentie van de robe à l’anglaise. In Nederland werd zowel de Franse als Engelse mode gevolgd. Zo werden hier de Engelse hofmantua’s wél, maar in Frankrijk niet gedragen. En in Nederland was grote belangstelling voor ‘redingotes’, de op rijkleding gebaseerde mantelvormige japonnen die eind 18de eeuw in de mode kwamen en tijdens modern ‘wandelen’ buiten werden gedragen door vrouwen in de tijd van de zusjes Brontë, begin 19de eeuw. Haar belangrijkste stempel drukte de Britse mode misschien wel in de 19de eeuw op de mannenmode. Kleurrijke Franse ontwerpen maakten plaats voor sobere, maar uiterst gedistigeerde maatkleding van de kleermakers in Londen. De Britse hoofdstad werd het belangrijkste centrum voor maatkleding met Savile Row als hotspot.  

Foto: Actrice Sarah Jessica Parker als personage Carrie Bradshaw in de bruidsjurk van Vivienne Westwood, in de film Sex and the City (2008). ANP Foto

Royals & Rebels Fashion Exhibition

hague_hague_edited.jpg
the fashionweek the hague.jpg
hague magazine, haguemagazine, travel, art, fashion, dutchdesign, owl and the pussycat, sri lanka
Hague Magazine, haguemagazine, fashion, art, travel, haagse ontwerper, dutch best fashion, fashiondesigner, dutch fashion, michelangelo winklaar

ADVERTISE

ON

 

 

HAGUE MAGAZINE ONLINE

bottom of page