top of page
hague magazine, photography, ron stam, fashion, mode

Ron Stam, allesbehalve normaal

 

Een interview met modefotograaf Ron Stam

 

Door Frandjescka Balootje

 

De wereld van een modefotograaf is allesbehalve normaal. Modefotograaf Ron Stam (52) weet hier alles van. Stam is niet alleen een veelzijdige fotograaf, maar ook een groot voorbeeld in de mode en daarnaast is hij modelscout bij The Model Convention. Zijn c.v. staat vol met klinkende namen als Triumph, Hunkemöller, Specsavers en Tony Cohen. Een fotosessie met Stam is een reis net buiten je comfortzone. Wat maakt zijn baan, na vijftien jaar, nog steeds zo leuk? Hague Magazine mocht hem het hemd van het lijf vragen.

 

“Alles wat je niet verwacht.” Zo beschrijft Stam zijn werk. “Mooie modeplaatjes zijn leuk om te schieten, maar echte schoonheid zit in de details, in wat je niet verwacht.”

Voordat hij de modefotografie inging, begon hij als illustrator voor reclamebureaus. Een leuke tijd, maar de modefotografie is veel leuker omdat illustreren eigenlijk heel solistisch is. “Door dit vak kom je met heel veel mensen in aanraking. Je krijgt er zoveel energie van. Het is bijna verslavend! Als illustrator werkte ik hard, maar nu werk ik nog harder.

 

Andere beleving

Er zijn twee kanten aan het vak van een modefotograaf. Het eerste is de productie; fotograferen van de modeshows van Amsterdam Fashion Week. Als je de catwalkfoto’s maakt dan absorbeer je de creativiteit van de ontwerpers. Gelukkig ben ik een van de twee fotografen die alle shows backstage mag fotograferen. Ik heb klanten, waaronder Sanoma uitgeverij, Metro mode, Styletoday, fashionchick, De kapper en Grazia die graag de totstandkoming van een modeshow willen zien. De ontwerpers die zo gespannen zijn als een pianosnaar of de trillende lipjes van modellen. Dat is veel leuker dan catwalkfoto’s. Een hele andere beleving.”

 

Alles perfect

Dat is de inspiratie die hij meeneemt naar zijn volgende masterpieces. Ontwerpers zoals Bas Kosters en Alexander McQueen halen zijn passie van vroeger naar boven: Fantasy en Science Fiction. Het tekenen van een onbekende wereld met vliegende planeten en monsters verrijkt zijn creativiteit. Films zoals The Fifth Element en de Cell brengen zijn fantasie op gang. De visueel ingestelde Stam zoekt naar die bepaalde elementen als hij te werk gaat. “Toen digitale fotografie opkwam, was dat voor mij alleen maar leuk. Als kunstenaar teken je van alles en zo zie ik Photoshop ook. Je kan veel kanten op. De kunstenaar in mij komt dan steeds meer naar boven. Je hebt het eindbeeld al in gedachten als je de foto schiet. Bij beautyfotografie is dat anders. Daar moet alles perfect zijn. Er moet bijna geen Photoshop aan te pas komen.”

 

Ware liefde

Kleding en het verhaal achter een bepaalde shoot is inspiratie voor de fotograaf. “Kleding is het uitgangspunt, die zorgt ervoor hoe de foto ontstaat en wat je uiteindelijk wilt uitbeelden. Als modefotograaf weet je dat de mode zich herhaalt en bepaalde items terugkomen. Ik houd dat in de gaten en speel daarop in. Voordat de tuinbroek terugkwam, was ik twee jaar daarvoor al bezig met het fotograferen van tuinbroeken.”

Op de vraag of mode en fotografie ware liefde is zegt hij ja. “Dit is iets waar je mij midden in de nacht voor kan wakker maken. Ik geef zelf ook cursussen, masterclasses modefotografie en poseren voor modellen. Wat het belangrijkste is, is dat je met alle liefde en inspiratie die je ervaart je eigen ding doet en je daar aan vast blijft houden. Daarom luidt mijn motto ook: ‘I did it my way’.”

 

Meer weten over Ron Stam en de modefotografie? Gaan naar www.ronstamphotography.com.

Ron Stam; Fashionfotograaf

HIER!

Jouw advertentie!

Neem contact op voor de mogelijkheden om te adverteren op

 

HAGUE MAGAZINE ONLINE

hague magazine, photography, ron stam, fashion, mode
hague magazine museum voorlinden
Hague magazine, haguemagazine, the hague, den haag, mode, fashion, magazine, tijdschrift, cover
bottom of page