top of page
hague magazine, couture, den haag, the hague, mode, fashion, textile, art, fashion, Roos Key, Mondriaan MBO

Roos Key is onlangs afgestudeerd van haar MBO opleiding. Ze valt op door haar theatrale manier van ontwerpen.

 

"Mainstream is niets voor mij"

 

Door Allan Vos

Fotografie Ton van Til

 

Welke opleiding volg je op dit moment?

Ik ben in september begonnen aan een nieuwe opleiding, De 3 jarige Bachelor opleiding aan de Amsterdam Fashion Academy. Hiervoor heb ik een 4 jarige opleiding gedaan op het Mondriaan college in Den Haag. Tussen de stages door, heb ik hier lessen gehad in modevorming, detex (textielkennis) patroontekenen en kledingtechniek. Ik vind kledingtechniek eigenlijk het leukste vak van allemaal. Op de opleiding die ik nu volg krijg ik veel lessen in design, en het ontwikkelen van een idee tot een eindproduct. De nadruk ligt op het beschrijven van alle stappen die in het hele proces genomen moeten worden. Op dit moment ben ik bezig met een collectie die in januari af moet zijn.

 

Had je al eerder wat met mode en wat?

Voordat ik aan mijn MBO studie begon had ik nog niet zo heel erg veel met mode gedaan. Op het Rudolf Steiner College waar ik mijn VMBO diploma gehaald heb, heb ik wel eens naailessen gehad. Hier heb ik toen mijn eerste broek gemaakt. Als ik er nu op terug kijk moet ik er wel om lachen, ik heb hem nog steeds bewaard, maar ik zou het op dit moment wel heel anders doen “haha”. Na mijn VMBO, wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik wilde gaan doen. Tot dat ik een rondleiding kreeg op het Mondriaan, ik wist meteen dat ik dit wilde doen.

 

Op het MBO viel je op door je theatrale kleding, maak je liever mode of kostuums?

“Haha, leuk dat je het zo zegt”. De fast-fashion, wat het meeste gedragen wordt op een normale dag, is echt niet mijn ding. Ik kan mijn ideeën en inspiratie veel beter kwijt in de aparte en theatrale kleding. Het leuke van theatrale kleding is dat alles mogelijk is, hoe apart, hoe groot, hoe extreme ook, niets is onmogelijk. Mainstream is niets voor mij.

 

Wat was je inspiratie voor je eindcollectie?

Mijn eindcollectie “All of Me” was mijn grootste uitdaging tot nu toe.  Ik heb er naast mijn examen echt dag en nacht aan gewerkt om het af te krijgen, maar vooral mijn fantasieën tot werkelijkheid te brengen. Het is een combinatie van alles wat ik geleerd heb: de constructies die ik toe gepast heb, de machine’s waar ik gebruik van gemaakt heb, de verschillende materialen, de verschillende kledingstukken en lingerie, en de verschillende stoffen. Ik wilde met deze collectie laten zien wie ik echt ben, en vooral wie ik geworden ben. Het is een kijkje in mijn gedachten, een stukje van mijn gevoelens. De collectie All of Me is een combinatie van mijn creativiteit, innovatie en fantasie. Victoriaanse details, speciale constructies en ik heb vooral gebruik gemaakt van luxe materialen. Handgeweven zijde met een koperdraad er door, zodat het net even wat specialer is, pauwenveren voor op de kleding als ook op de vleugels. Maar vooral heb ik veel gebruik gemaakt van  swarovski steentjes en details om mijn collectie de “WAUW” factor te geven.

 

Je maakte een flinke show en hoeveelheid kleding in je eentje, kreeg je veel hulp en had je nog tijd voor jezelf?

Het is een erg grote collective. Tot nu toe was dit de collectie met het meeste werk en waar ook zeker de meeste tijd in zit. Ik wilde mezelf 100% overtreffen, en het uiterste van mezelf laten zien. Ik heb alles zelf gemaakt en uitgedacht van te voren. Gelukkig kreeg ik als ik ergens tegen aan liep goede hulp en advies van mijn leraar, de heer Stenhuys, op school. Hij is echt en technische vakman, waar ik heel veel van geleerd heb. Hierdoor heb ik wel al mijn ideeën tot werkelijkheid kunnen brengen. Maar tijd voor mezelf zat er eigenlijk niet in. Zeker de laatste 2 maanden voor de show, ik werkte dag en nacht door aan mijn collectie. En mijn examens op school gingen ook gewoon door.

 

Waarom maakte je zo veel? Kwam dat door inspiratie, te veel tijd of wilde je gewoon een compleet verhaal vertellen ?

Ik wilde met mijn collectie laten zien wie ik geworden ben, en het verhaal zo compleet mogelijk maken. Maar eigenlijk kon ik ook gewoon niet kiezen tussen al mijn ontwerpen, welke ik wel en welke ik niet wilde maken. Inspiratie heb ik genoeg, hierdoor zijn mijn ontwerpen in het maakproces ook steeds weer veranderd. 

 

Wat ben je nu aan het doen op de opleiding?

De opleiding die ik op dit moment volg is een Fashion Design opleiding, op de Amsterdam Fashion Acadamy. Hier heb ik verschillende vakken als, kunstgeschiedenis, illustratie, design, patroon tekenen, kledingtechniek maar ook textiel en business. Heel veel verschillende vakken. Het is een engelstalige opleiding, soms is dit toch wel een beetje lastig, maar ik heb het echt heel erg naar mijn zin hier. Ik heb een leuke en gezellige klas met studenten die van over de hele wereld komen om hier deze opleiding te doen. Dat is echt te gek. Inclusief mijzelf zitten er totaal 9 studenten bij mij in de klas. Omdat de klas zo klein is wordt er goed individueel les gegeven. Als ik een vraag heb wordt er dan ook alle tijd genomen om naar me te luisteren en me te helpen.

 

Wat zou je willen bereiken in de toekomst?

Mijn toekomstdroom heb ik helder voor ogen. Ik wil heel erg graag mijn Master degree halen op Central Saint Martins in Londen. Ik heb de school al een paar keer bezocht en heb het zo onwijs naar me zin daar. Als ik vandaag zou kunnen beginnen zou ik er meteen heen gaan, haha! En mijn allergrootse droom is om in het buitenland in een Haute Couture atelier te werken. Het liefst zou ik naar Engeland willen gaan, maar tegen Parijs of Millaan zeg ik ook geen nee, haha! : )

 

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Ik heb eigenlijk niet echt één specifieke grote inspiratiebron. Ik haal heel veel inspiratie uit het beluisteren van muziek en uit de gebeurtenissen die om mij. Voordat ik begin met het ontwerpen van mijn collectie weet ik eigenlijk al wat ik ga maken, en wat voor gevoel ik over wil brengen hiermee. Ik hou me hier erg aan vast en ga dan bij mezelf denken wat hier het beste bij past om dit zo goed mogelijk over te brengen. Ik blader veel door tijdschriften, en ik kijk ook erg graag films waar prachtige kostuums in voorkomen.

Roos Key

Hague magazine, haguemagazine, the hague, den haag, mode, fashion, magazine, michelangelo winklaar, dutch desgn, fasiondesigner, art

HIER!

Jouw advertentie!

Neem contact op voor de mogelijkheden om te adverteren op

 

HAGUE MAGAZINE ONLINE

Hague magazine, haguemagazine, the hague, den haag, mode, fashion, magazine, tijdschrift, cover
hague magazine, couture, den haag, the hague, mode, fashion, textile, art, fashion, Roos Key, Mondriaan MBO
bottom of page