top of page
The Hague Magazine Kunstmuseum Den Haag.JPG

Global Wardrobe
De wereldwijde modeconnectie in Kunstmuseum Den Haag

9 oktober 2021 t/m 16 januari 2022

De modecollectie van Kunstmuseum Den Haag is opgezet met een West-Europese focus. Maar wie in het depot de kasten opent, ontdekt al snel hoeveel draden er zijn met andere culturen wereldwijd. Handbeschilderde katoen uit India, soepele Chinese zijde, fantasievolle batik uit Indonesië of kleurrijke varianten op de Japanse kimono: deze kledingstukken dragen de wereld in zich en vertellen verhalen over inspiratie en verbondenheid.

 

Mooie, maar ook pijnlijke verhalen, want veel van deze textilia kwamen tot stand in een periode van kolonisatie en ongelijke machtsverhoudingen.

 

De actuele tentoonstelling Global Wardrobe – De wereldwijde modeconnectie wordt gebracht in een tijd dat het denken over mode als een wereldwijd fenomeen én cultureel toe-eigenen in de modewereld volop in de schijnwerpers staat. Het Kunstmuseum nodigt de bezoeker uit om voorbij de schoonheid te kijken, en de kleding te zien als onderdeel van de wereldgeschiedenis die ze vertegenwoordigen. Speciale aandacht gaat uit naar makers van nu die ontwerpen met een open blik op de wereld en daarbij hun eigen culturele achtergrond op de voorgrond zetten.

Foto: Zander Opperman. Rich Mnisi, Xibelani rok gemaakt van 5 km wol, gebaseerd op de Tsonga cultuur, gemaakt in Zuid-Afrika, Hiya Kaya '21 collectie, 2021. Courtesy Rich Mnisi.

Global Wardrobe
De wereldwijde modeconnectie

Cover_Hague_Magazine_423x280_8_sept_DEF-page-001_edited.jpg
Hague Magazine, haguemagazine, fashion, art, travel, haagse ontwerper, dutch best fashion, fashiondesigner, dutch fashion, michelangelo winklaar

ADVERTISE

ON

 

 

HAGUE MAGAZINE ONLINE

bottom of page