top of page
hague magazine, fashion, mode, haguemagazine, iris van herpen

Modeontwerper Iris van Herpen heeft de Grand Seigneur 2016 ontvangen. Zij krijgt deze modeonderscheiding omdat haar oeuvre door de jury als zeer belangrijk voor de vernieuwing van de mode wordt beschouwd.

De Grand Seigneur geldt als de meest prestigieuze modeonderscheiding in Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt door ondernemersorganisatie Modint. De oeuvreprijs bestaat sinds 1984 en werd eerder toegekend aan onder andere Jan Jansen, Lidewij Edelkoort, Viktor & Rolf, Jan Taminiau, G-Star, Marlies Dekkers en Fiona Hering. “De jury heeft het oeuvre van modeontwerper Iris van Herpen als zó belangrijk voor de vernieuwing van de mode beschouwd, dat zij het predicaat Grand Seigneur glansrijk verdient”, zegt juryvoorzitter Han Bekke van Modint in een persbericht.

Al op jonge leeftijd kreeg Iris van Herpen belangstelling voor mode en maakte zij haar eigen kleding. Ze studeerde aan kunstacademie Artez en begon in 2007 met haar eigen label. In 2011 sloot zij zich aan bij de prestigieuze Chambre Syndicale de la Couture in Parijs en staat ze op de officiële kalender van de Franse haute couture week. Haar creaties worden gedragen door beroemdheden als Tilda Swinton, Björk, Beyoncé, Scarlett Johansson en stijlicoon Daphne Guinness.

Met haar tijdloze avant-garde geeft Iris van Herpen volgens de jury belangrijke impulsen aan de toekomst van de mode. “Terwijl het individu in onze wereld centraal staat, kleden de meeste mensen zich merkwaardig genoeg bijna uniform, net als alle anderen. Functie, comfort en prijs hebben de prioriteit boven individuele zelfexpressie”, schrijft de jury. “Toch krijgen juist nu steeds meer mensen de behoefte om zich van de massa te onderscheiden door een persoonlijke kledingkeuze. Alleen een ontwerper van de buitencategorie, een vrijdenker als Iris van Herpen, kan die interesse voor verrassende, esthetische, individuele mode aanwakkeren. Met traditioneel ambacht in combinatie met innovatieve techniek.”

Iris scoort de laatste tijd erg lekker qua prijzen. Zo ontving ze in 2016 het Mode Stipendium, in 2014 de Andam Fashion Award, de Prix de la Mode van Marie Claire kreeg ze in 2013, net als de Dutch Design Award. Die laatste kreeg ze overigens ook in 2010 en 2009 al. Deze prijzen, waar vaak een flink geldbedrag aan vastkleeft, stellen de ontwerper in staat vrij werk te kunnen maken, zonder zich om andere zaken (zoals commercie) bezig te houden.

Iris van Herpen wint Grand Seigneur

Hague magazine, haguemagazine, the hague, den haag, mode, fashion, magazine, tijdschrift, cover

HIER!

Jouw advertentie!

Neem contact op voor de mogelijkheden om te adverteren op

 

HAGUE MAGAZINE ONLINE

hague magazine museum voorlinden
haguemagazine hague magazine bolia interior interieur
hague magazine, fashion, mode, haguemagazine, iris van herpen, martin de bruin, fashionillustration, dutch design

Iris van Herpen Couture Collection SS 2017

Illustration by Hague Magazine Illustrator Mart de Bruin

bottom of page