
A New Look
DIOR
21 september 2024 – 26 januari 2025
Kunstmuseum Den Haag
Tijdloos, baanbrekend, elegant en invloedrijk: de ontwerpen van Christian Dior (1905 -1957) zijn het allemaal. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog richt hij zijn eigen, al snel wereldberoemde, modehuis op in Parijs en maakt een ongekend snelle opmars in de modewereld. Zijn ‘New Look’ met wijde rokken, verandert de mode en zijn silhouetten worden gedragen van Parijs tot Londen, New York, Tokio en Rio de Janeiro. Hij was een visionair met lef en dat geldt ook voor zijn opvolgers: Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en Maria Grazia Chiuri. Hun talent en grenzeloze creativiteit hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de unieke geschiedenis van het Huis Dior. “Het gedachtegoed van oprichter/couturier Christian Dior is nog springlevend en dat zie je dit najaar in Kunstmuseum Den Haag”, zegt modeconservator Madelief Hohé. “Zijn ontwerpen gaan een dialoog aan met die van Maria Grazia Chiuri, de huidige en eerste vrouwelijke Creative Director van Dior”.
Dior is een van ’s werelds grootste en meest tot de verbeelding sprekende couturehuizen, opgericht in een tijd waarin Parijs opkrabbelt na de Tweede Wereldoorlog en haar positie als modestad moet terugwinnen. De verlegen, maar ambitieuze Christian Dior is opgegroeid aan de Normandische kust, in een roze villa met kleurrijke bloementuin die hij samen met zijn moeder aanlegde. Eigenlijk wil hij architect worden en hij heeft voor de oorlog al een carrière als galeriehouder en werknemer bij andere modehuizen achter de rug. In 1946 opent hij met veel bravoure zijn modehuis aan de Avenue Montaigne en presenteert hier zijn eerste, ultra-feminiene collectie in 1947. Het wordt gezien als een gedurfde, revolutionaire collectie waarin hij korte metten maakt met de sterke, vierkante schouderlijnen die je tijdens de oorlog voornamelijk zag. In plaats daarvan introduceert hij in de Corolle lijn volle rokken, smalle tailles en aflopende schouders. En in zijn En Huit lijn, waarin vrouwelijke vormen prachtig tot hun recht komen, staan verfijning en vakmanschap centraal.
Bij het zien van dit boeiende schouwspel roept Carmel Snow, hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift Harper’s Bazaar, spontaan uit: “It’s quite a revolution, dear Christian, your dresses have such a New Look!”
Al snel is de naam Dior over de hele wereld bekend én worden zijn creaties wereldwijd gedragen. Christian Dior kan zelf maar kort van zijn succes genieten, doordat hij op jonge leeftijd overlijdt. Maar hoewel hij slechts tien jaar aan het roer heeft gestaan van Maison Dior, heeft zijn werk tot op de dag van vandaag grote impact.
Tentoonstelling over DIOR
De tentoonstelling DIOR – A New Look is geïnitieerd en bedacht door het Kunstmuseum en was nog niet op andere locaties te zien. Ontwerpen uit de collectie van Kunstmuseum Den Haag worden aangevuld met uitzonderlijke bruiklenen van Dior Héritage, en ook van Palais Galliera (Musée de la Mode de la Ville de Paris), Musée Yves Saint Laurent Paris, ModeMuseum Antwerpen (MoMu) en andere (privé)collecties in België, Duitsland, Italië, Monaco en de Verenigde Staten. Een bijzonder element is bovendien de toevoeging van Dior costume jewellery, afkomstig van een van de grootste particuliere verzamelingen ter wereld. Een selectie tekeningen, schetsen en iconische foto’s maakt het geheel af.
Hoofdfoto:Zaalimpressie (c) Studio Roodenburch